Jumpa Kami di Facebook

Popular Posts

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Angsa Putih

Angsa Putih

Angsa

Angsa

Ayam Kampung

Ayam Kampung

Ayam Piru

Ayam Piru

Button Quail

Button Quail

White Quail

White Quail

Lavender Guineafowl

Lavender Guineafowl

Guineafowl

Guineafowl

Itik Nila/Serati

Itik Nila/Serati

Itik Kampung

Itik Kampung

Kambing

Kambing

Bebiri

Bebiri

Ikan Tilapia

Ikan Tilapia

WELCOME

About Me

My Photo
ELYAS
Semua penulisan dan catatan adalah sebagai peringatan dan panduan masa akan datang untuk diriku yang MUDAH LUPA ini... Hanya sekadar nota yang dikumpul,,, (((sekiranya berkaitan agama ianya dipetik dari pandangan para ulamak,,, bukan kefahaman dan pandangan aku sendiri))) dengan jujur aku amatlah sedikit ilmu dan sedikit juga pengalaman,,, maka catatan ini adalah dari pelbagai sumber rujukan samada kitab2,,, kuliah2,,, ceramah2,,, temubual2,,, artikel2,,, dan pelbagai sumber lagi dan program yang telah aku ikuti atau laksanakan dalam simpanan blog ini... Wallahu'alam...
View my complete profile

Untuk Tempahan dan Pertanyaan,,, harga mengikut umur ternakan… 

Tempahan boleh dibuat SEPANJANG MASA bagi jenis ayam/itik yg dibiakan di sini... 


Induk Ayam Hutan (Kacuk)

STOK ADALAH TERHAD… 

Boleh mai tengok dulu,,, SMS sebelum mai ye...

Pertanyaan atau tempahan:

SMS atau Call...
019-5671963

atau e-mail ,,, seperti address d bawah:
                                      qudrifarm@gmail.com
Anak Ayam Kampung 
(ada sepanjang tahun)


Ayam Kampung Ori (RM 12/kg)
(ada sepanjang tahun)


atau terus mai ke: 

   

QudRiFaRm,,, Kuala Nerang,

Anak Ayam Bulu Balik
(SOLD OUT at 29/10/2012)
PadangTerap, Kedah, Malaysia
Anak Ayam Hutan (Kacuk)
(ada sepanjang tahun)
(SOLD OUT at 03/12/2012)

Anak Ayam Piru Coklat
(SOLD OUT at 30/10/2012)


Induk Ayam Poland
(SOLD OUT at 29/10/2012)
Anak Puyuh Mini (Silver Button Quail)
 (SOLD OUT at 03/11/2012)


 
Anak Ayam Piru/Belanda
(ada sepanjang tahun)
(SOLD OUT at 07/11/2012)

Lawatan @ Fadzil Farm...

Dicatat oleh ELYAS 0 ulasanLawatan ke Fadzil Farm,,, Sungai Petani...

 Jalan-jalan sambil mencari baka-baka terbaru untuk koleksi  di QudRiFaRm...

Welcome
Kolam Udang

Merak
Merpati


Arnab 
Ayam Mutiara Putih
Dan banyak lagi gambar...                     

Daging Kambing atau Biri-biri...

Dicatat oleh ELYAS Thursday, October 18, 2012 0 ulasan

Kambing
Kambing tidak sama dengan biri-biri. Panggilan 'kambing biri-biri' itu adalah sebutan tempatan bagi biri-biri sahaja. Namun rupa dua jenis ternakan itu hampir sama. Yang membezakannya adalah pada nama, ciri-ciri ekor, istilah untuk daging serta kandungan lemak dan kolesterol. Ekor kambing berdiri hampir tegak, tetapi ekor biri-biri terkulai seperti ekor lembu. 


Daging kambing dalam bahasa Inggeris ialah chevon. Daging biri-biri diberi nama mutton. Istilah lamb ialah untuk biri-biri yang disembelih pada umur muda. 

Daging kambing mempunyai kandungan kolesterol dan lemak yang terendah di kalangan ternakan ruminan iaitu biri-biri, lembu dan kerbau. Penjualan daging kambing khususnya daging kambing Boer masih tidak ketara di pasar raya. Kebiasaannya kelihatan di pasar raya ialah daging biri-biri dengan harga yang jauh lebih rendah dari daging kambing. Sebab itu daging biri-biri menjadi pilihan pengusaha makanan, hotel dan restoran berbanding daging kambing. 

Biri-biri
Sama ada disedari atau tidak, ramai pengusaha makanan, hotel dan restoran melabelkan lauk biri-biri mereka sebagai lauk kambing dalam bahasa Melayu tetapi menggunakan label mutton dalam bahasa Inggeris. Maka tidak hairanlah jika masih ramai rakyat Malaysia memberi persepsi salah yang daging kambing mempunyai banyak lemak. 

Beberapa pasar raya masih tidak menandakan daging kambing dengan tepat. Pengunjung pasar raya dan pembaca akhbar harian boleh terkeliru kerana istilah 'mutton' diterjemahkan kepada 'daging kambing' oleh beberapa pasar raya besar pada rak-rak jualan dan pada iklan-iklan dalam akhbar harian tempatan. 

Kesilapan tersebut boleh membawa tindak balas negatif bagi promosi makan daging kambing kerana apabila dimasak mutton (yang disangka sebagai daging kambing) kelihatanlah kehadiran lemak yang nyata. 

Faktanya ialah daging kambing telah terbukti secara saintifik mempunyai kandungan lemak yang lebih rendah berbanding daging biri-biri. Kambing baka komersial yang dibawa masuk ke negara ini sebelum dan selepas kemerdekaan banyak melambangkan pengaruh kolonial iaitu Inggeris.

Pengaruh Inggeris terbukti dengan kemasukan baka-baka kambing Eropah yang berbadan lebih besar dari baka Katjang iaitu baka tempatan. Antara baka-baka kambing Eropah ini ialah Toggenburg, British Alpine dan Anglo Nubian. Baka Jamnapari pula dibawa masuk dari sebuah lagi koloni Inggeris, iaitu India. Pada hakikatnya ternakan dari negara bermusim seperti Eropah terdedah kepada tegasan haba dan menjadi kurang produktif bawah sistem-sistem tradisional berbanding dengan baka Katjang. 

Kajian saintifik telah membuktikan kandungan kolesterol dan lemak pada daging kambing adalah lebih rendah dari daging biri-biri, lebih-lebih lagi apabila sembelih pada umur kurang dari setahun. Kandungan lemak pada daging kambing adalah antara dua dan tiga peratus sahaja. 

Daging biri-biri pula mengandungi lemak antara 12 ke 13 peratus. Ini bertambah jelas dengan tiadanya lemak pada keratan daging kambing. Di sebaliknya, pada keratan daging biri-biri lapisan-lapisan lemak yang tebal amat ketara. 

Oleh yang demikian fobia atau ketakutan untuk makan daging kambing adalah tidak berasas jika dikaitkan dengan kandungan lemak. Adalah tidak rasional juga dikaitkan daging kambing dengan penyakit darah tinggi kerana kandungan lemak yang rendah ini. 

Bulu kambing jantan dewasa biasanya berbau hamis. Bagaimanapun, kambing jantan muda tidak berbau hamis. Daging kambing dewasa tidak akan berbau hamis jika penyembelihan dilakukan berpandu kepada kaedah yang betul atau mengikut petua atau amalan tradisional. 

Teknologi terkini mampu menyahkan tisu yang menghasilkan bau hamis pada kambing jantan melalui prosidur yang dinamakan de-odorising yang dilakukan pada peringkat anak. Cara demikian dapat memastikan aroma hamis tidak terdapat dalam kandang kambing. 

Artikel Penuh: Agrobiz

Anak Ayam Hutan Kacuk untuk Dijual...

Dicatat oleh ELYAS Saturday, October 13, 2012 0 ulasan

ANAK AYAM HUTAN KACUK UNTUK DIJUAL... 
(SOLD OUT @ 30/10/2012)


SEBARANG PERTANYAAN DAN TEMPAHAN BOLEH DIBUAT SEPANJANG TAHUN BAGI JENIS AYAM/ITIK YANG DIBIAKKAN DI QudRiFaRm...Cuma ada sepasang sahaja... Ayam seperti dalam gambar...


Anak ayam jinak dan sihat... Ayam dari baka baik... 


HUBUNGI atau SMS              
019-5671963                                          

E-MAIL:
qudrifarm@gmail.com

ATAU MAI TERUS DI LOKASI:
QudRiFaRm,,, Kedah,,, Malaysia

Ikan Jelawat...

Dicatat oleh ELYAS Monday, October 8, 2012 9 ulasan

Ikan jelawat ialah sejenis ikan air tawar yang bentuknya hamper menyerupai ikan Kap rumput. Perbezaan besar antara keduanya adalah kerana sirip di bahagian bawah badan dan ekor ikan jelawat berwarna merah. Terdapat juga beberapa jenis ikan lagi yang sangat hampir menyerupainya. Dengan pengetahuan dan teknik yang sederhana atau sedikit pengalaman, ikan jelawat akan dapat dikenali. Buat masa ini pengeluarannya bergantung kepada tangkapan dari kawasan semulajadi dan hasil ternakan. Memandangkan hanya sebilangan kecil sahaja penternak yang menternak ikan jelawat.

Jenis ikan tempatan
Ikan jelawat merupakan ikan tempatan yang membiak secara semulajadi di Negara ini.Ia terdapat di beberapa buah sungai di Malaysia

Harga yang tinggi
Ikan jelawat mempunyai harga pasaran yang tinggi. Harga runcit sekarang ialah RM25-30 sekilo dan harga borong pula RM16-19 sekilo. Pasaran utamanya adalah dari restoran-restoran yang besar. Pengeluarannya yang sangat terhad menyebabkan pengeluar tidak dapat memenuhi permintaan.Makanan

Ikan jelawat adalah sejenis ikan ‘omnivor’ iaitu ia memakan bahan-bahan makanan yang berunsur protein haiwan dan tumbuhan.
Kadar hidup yang tinggi
Kadar hidup ikan jelawat adalah dianggarkan antara 95%-96%. Ikan jelawat merupakan ikan yang tahan lasak. Ikan jelawat juga sangat aktif dan bergerak pantas menyebabkan ia sukar ditangkap oleh musuh atau parasit dan mungkin sukar untuk dijangkiti penyakit.


* Lokasi QudRiFaRm...
* Nak jimat kos makanan,,, kita boleh bagi makan daun ubi kayu,,, sisa sayuran dan lain-lain tumbuhan dan buah-buahan yang biasa dimakan oleh ikan... Perut ikan dan ayam boleh juga...

Sistem Pengurusan Kambing dan Bebiri...

Dicatat oleh ELYAS Saturday, October 6, 2012 0 ulasanPemilihan Kawasan
Pemilihan kawasan untuk menjalankan pemeliharaan adalah penting. Kawasan-kawasan yang dipilih sepatutnya:-

Mempunyai tempat teduh dan redup seperti pokok-pokok besar dan juga pokok yang boleh dijadikan pemecah angin.

Kawasan tanah yang tinggi dan dataran serta mempunyai sistem pengaliran air dan udara yang baik

Jauh dari jalan raya yang sibuk.
Sistem Pengurusan
Di antara sistem pengurusan pemeliharaan kambing adalah:


Sistem Berkurung (intensif)

Sistem ini memerlukan perumahan yang sempurna, kerana kambing tidak dilepaskan meragut. Makanan dan minuman terpaksalah dibawa kepada mereka setiap hari iaitu konsentrat, rumput dan garam jilat. Kebiasaannya, sistem pemeliharaan begini diamalkan oleh penternak-penternak yang tidak mempunyai kawasan ragut atau untuk ibu-ibu kambing yang akan beranak dan selepas beranak dan juga bagi kambing jantan baka. Oleh kerana kambing tidak dilepas langsung,kemungkinan jangkitan penyakit adalah tinggi. Oleh itu, kandang hendaklah sentiasa bersih dan kering. Selain daripada itu, kambing senang diawasi untuk tujuan rawatan dan pengesanan penyakit.


Sistem Separuh Berkurung (Semi-intensif)

Pemeliharaan kambing secara sistem ini dilakukan dengan melepaskan kambing pada siang hari dan dikurung di dalam kandang pada waktu malam. Sistem ini mempunyai faedah di mana selain daripada perlindungan pada malam hari dan dari cuaca yang buruk, ianya juga memberi kebebasan untuk meragut rumput dan herba-herba yang lebih baik. Cara ini juga memberi kesempatan kepada anak kambing untuk bersenam dan mendapatkan cahaya matahari yang secukupnya. Pemeriksaan terhadap penyakit boleh dijalankan apabila kambing-kambing ini masuk ke kandang pada petang hari.


Sistem Ragut Lepas

Sistem ragut lepas ini boleh dijalankan jika terdapat kawasan ragutan yang luas. Kambing-kambing ini tidak disimpan di dalam kandang tetapi dibiarkan meragut sepanjang masa. Walaupun menternak cara begini tidak memakan belanja yang banyak untuk membuat kandang dan sebagainya, ianya tidak digalakkan. Ini adalah kerana kambing ini boleh merayau dan merosakkan tanaman jiran. Di samping itu juga, pengawasan terhadap ternakan juga adalah rumit kerana tuan empunya tidak dapat melihat ternakannya setiap masa.Kawasan yang dipilih untuk pemeliharaan kambing mestilah strategik iaitu redup (banyak pokok-pokok besar), di kawasan yang tinggi, jauh dari jalanraya yang sibuk dan sebagainya. Terdapat 3 cara pengurusan dalam pemeliharaan kambing iaitu sistem berkurung, separuh berkurung dan ragut lepas.PANDUAN PERUMAHAN


Perumahan adalah perlu untuk pemeliharaan kambing di Malaysia. Ini adalah kerana keadaan cuaca melampau seperti hujan dan panas terik menyebab kambing-kambing perlukan perlindungan.

Kedudukan rumah/kandang-kandang ini boleh dibuat supaya:

  • Mengurangkan keperluan bergerak terutama dalam memberi makanan. Contohnya, kawasan ragut /sumber makanan (stor) mestilah dekat dengan kandang jika boleh.
  • Jika hendak membina lebih dari satu kandang, jarak di antara dua kandang hendaklah sekurang-kurangnya sama dengan lebar kandang tersebut. Ini adalah untuk menjauhkan jangkitan penyakit.

Apabila membina kandang keperluan-keperluan yang penting untuk menentukan kesihatan dan kesejahteraan kambing-kambing adalah:

Sistem pengudaraan yang baik bagi menyejukan udara di dalam kandang

Membenarkan cahaya matahari yang cukup untuk masuk ke dalam kandang terutama matahari pagi. Kedudukan kandang arah Utara-Selatan

Tidak mudah menjadi lembab. Sistem perparitan yang baik di sekeliling kandang

Tidak terkena angin yang kencang

Terpelihara dari hujan dan panas

Kotoran/najis dapat dikumpulkan dan diangkut keluar

Ruang makan dan minum mencukupi

Lantai adalah sesuai dan tidak membahayakan ternakan, seperti terseliuh atau patah tulang.


Bagi membina sebuah kandang kambing yang baik faktor-faktor suhu, cahaya, pengudaraan dan kelembapan yang sesuai di dalam kandang adalah penting. Perubahan suhu, pengudaraan dan kelembapan yang ketara membawa kesan buruk kepada kambing contohnya sebaran penyakit. Jadi sebelum membina sesebuah kandang kambing yang baik pastikan keempat-empat faktor yang tersebut adalah bertepatan.


Sumber : JPV
              : MADA

* Lokasi,,, QudRiFaRm

Pertanyaan atau tempahan

Boleh Hubungi:

SMS atau Call
019-5671963

Labels

Blog Archive

Jejak Usahawantani