Saturday, November 3, 2012

Eraman Induk Ayam/Itik...


Selain penggunaan incubator sendiri atau upah eram,,, QudRiFaRm juga menggunakan induk asal bagi proses pengeraman telur ayam dan itik…

Anak-anak ayam kampung ori,,, ayam sabung/ayam laga,,, itik serati/nila,,, dan baka-baka terpilih yang terdapat di QudRiFaRm kebanyakkannya dieramkan secara semulajadi (dieramkan oleh induk ayam/itik) bagi mengekalkan kualiti dan keaslian baka yang akan ditetaskan... 

Selepas menetas,,, anak-anak ayam ini akan diasingkan dalam kurungan (reban didik) bersama-sama induk dalam beberapa peringkat…

Peringkat pertama,,, dalam masa sehari atau dua hari,,, hanya air disediakan untuk anak dan induk dalam reban didik…

Selepas tue,,, pada hari berikutnya pula bolehlah mesti bagi makan kat anak dengan induk ayam tue… Bagi dedak anak (dedak permulaan)…

Lepas seminggu dua pula,,, masa untuk induk dipisahkan dari anak-anak ayam… Kembali ke kawasan reban besar…

Tujuan dia sebab kita nak bagi masa rehat yang cukup bagi induk ayam,,, supaya nanti dapat menghasilkan baka yang berkualiti pada masa akan datang… InsyaAllah…

Kaedah nie aku belajar dari orang lama untuk meningkatkan kuantiti dan  kualiti pengeluaran baka di reban/lau ayam dan itik kita nanti…

*Belajar dan praktik,,, insyaAllah Berjaya…

No comments:

Post a Comment