Jumpa Kami di Facebook

Popular Posts

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Angsa Putih

Angsa Putih

Angsa

Angsa

Ayam Kampung

Ayam Kampung

Ayam Piru

Ayam Piru

Button Quail

Button Quail

White Quail

White Quail

Lavender Guineafowl

Lavender Guineafowl

Guineafowl

Guineafowl

Itik Nila/Serati

Itik Nila/Serati

Itik Kampung

Itik Kampung

Kambing

Kambing

Bebiri

Bebiri

Ikan Tilapia

Ikan Tilapia

WELCOME

About Me

My Photo
ELYAS
Semua penulisan dan catatan adalah sebagai peringatan dan panduan masa akan datang untuk diriku yang MUDAH LUPA ini... Hanya sekadar nota yang dikumpul,,, (((sekiranya berkaitan agama ianya dipetik dari pandangan para ulamak,,, bukan kefahaman dan pandangan aku sendiri))) dengan jujur aku amatlah sedikit ilmu dan sedikit juga pengalaman,,, maka catatan ini adalah dari pelbagai sumber rujukan samada kitab2,,, kuliah2,,, ceramah2,,, temubual2,,, artikel2,,, dan pelbagai sumber lagi dan program yang telah aku ikuti atau laksanakan dalam simpanan blog ini... Wallahu'alam...
View my complete profile

Eraman Induk Ayam/Itik...

Dicatat oleh ELYAS Saturday, November 3, 2012


Selain penggunaan incubator sendiri atau upah eram,,, QudRiFaRm juga menggunakan induk asal bagi proses pengeraman telur ayam dan itik…

Anak-anak ayam kampung ori,,, ayam sabung/ayam laga,,, itik serati/nila,,, dan baka-baka terpilih yang terdapat di QudRiFaRm kebanyakkannya dieramkan secara semulajadi (dieramkan oleh induk ayam/itik) bagi mengekalkan kualiti dan keaslian baka yang akan ditetaskan... 

Selepas menetas,,, anak-anak ayam ini akan diasingkan dalam kurungan (reban didik) bersama-sama induk dalam beberapa peringkat…

Peringkat pertama,,, dalam masa sehari atau dua hari,,, hanya air disediakan untuk anak dan induk dalam reban didik…

Selepas tue,,, pada hari berikutnya pula bolehlah mesti bagi makan kat anak dengan induk ayam tue… Bagi dedak anak (dedak permulaan)…

Lepas seminggu dua pula,,, masa untuk induk dipisahkan dari anak-anak ayam… Kembali ke kawasan reban besar…

Tujuan dia sebab kita nak bagi masa rehat yang cukup bagi induk ayam,,, supaya nanti dapat menghasilkan baka yang berkualiti pada masa akan datang… InsyaAllah…

Kaedah nie aku belajar dari orang lama untuk meningkatkan kuantiti dan  kualiti pengeluaran baka di reban/lau ayam dan itik kita nanti…

*Belajar dan praktik,,, insyaAllah Berjaya…

0 ulasan

Post a Comment

Pertanyaan atau tempahan

Boleh Hubungi:

SMS atau Call
019-5671963

Labels

Blog Archive

Jejak Usahawantani