Teduhan pokok goncaq jadi tumpuan burung dan juga kami apabila mula musim berbuah… Menjadi lokasi wajib kami untuk melastik burung
atau kutip buah yang masam-masam manis sambil berjalan ke batas bendang bersama
kawan-kawan… Dahan dan batang pokok goncaq juga merupakan bahan bakar yang
tahan lama dan menjadi pilihan orang dulu sebagai kayu api dan untyuk membuat arang kayu…
Pokok goncaq boleh mencapai ketinggian sehingga 6-8 meter tinggi… Namun ia tetap boleh ditanam dalam pasu sebagai tanaman
hiasan (bonsai) yang cantik disamping sebagai sumber ulam segar di laman rumah…
Menjadi kegemaran kami sekeluarga juga untuk mengambil pucuk goncaq yang ditanam
ayahanda dalam pasu sebagai ulam… Rasa pucuk goncaq juga masam-masam tetapi lemak,,,
memang sedap sebagai ulam cicah sambal belacan…
Buah goncaq juga boleh
digunakan sebagai perasa untuk memberi rasa masam dalam masakan dan juga
minuman… Bolehlah cuba klau buat masak lemak atau asam pedas… Dari satu sudut pula,,,
apabila orang dulu-dulu suka guna sesuatu pokok mesti ada kelebihannya… Kita
mesti rajin bertanya atau belajar ,,, kalau sekadar mencari ikut google atau
internet nasib la kalau ada ataupun mungkin tidak tepat dari sudut
pemahaman kita secara pembacaan sahaja…
Pokok goncaq dilihat
sebagai tanaman yang bermanfaat untuk kesihatan bagi masyarakat kampung …
Bahagian pucuk dan buah yang diambil dikatakan dapat membuka selera makan
(orang demam dan sakit),,, ia juga dikatakan mampu merawat masalah sakit kepala
dan migrain…
Manakala bahagian daun yang diramas dan dijadikan sebagai mandian
dikatakan dapat mencegah cacar air (campak)…
PERHATIAN: Keterangan
kegunaan dan cara guna utk mana-mana herba adalah utk tujuan pendidikan dan
pengetahuan sahaja… Ia bukan bertujuan sebagai pengganti utk nasihat
profesional dalam apa jua bentuk... Dapatkan nasihat pengamal perubatan sebelum
menggunakan herba untuk masalah perubatan yg serius…
0 ulasan