Kalau sebut pasal cuti pasti kita akan teringat pasal kampung... Kampung dengan suasana yang masih menghijau,,, dimana KU MELIHAT HIJAU,,, tiupan angin segar yang nyaman,,, ketenangan dari hiruk-pikuk kota dan bandar...
Bagi mereka yang pulang ke kampung,,, dan kebetulan pula berada dalam musim buah sudah pasti cuti kali ini lebih meriah kerana dapat pakej percutian ‘extra’... Bagi mereka yang ada dusun,,, tak kisah lah dusun atuk,,, bapa saudara,,, ayah mentua,,, atau siapa sahaja janji tuan dusun izin kita pungut hasil dan makan pasti akan merasa puas... Ya,,, hasil kerja sendiri (mengutip dan makan pun jadilah)... Pagi-pagi lagi sudah meronda mengutip buah durian yang gugur,,, memetik rambutan,,, manggis,,, langsat,,, dukung dan banyak lagilah,,, itupun kalau ada macam-macam pokok buah-buahan (kelapa dengan pinang??? pun bolehlah)...
Bagi mereka yang tidak ada dusun pun berpeluang menikmati musim buah... Kerana dalam musim buah akan tumbuh banyak pokok payung di tepi jalan... Sebatang pokok payung akan menghasilkan pelbagai jenis buah-buahan... Kadang-kadang di sepanjang jalan kita akan lihat barisan panjang pokok payung yang tumbuh... Setiap pokok payung mempunyai ciri-ciri dan keistimewaan buah-buahan masing-masing... Jadi,,, sebagai pengguna kita cuma perlu bijak memilih dan pandai tawar menawar dengan tuan punya pokok payung...
Di sini saya ingin berkongsi tips terutama dalam memilih buah durian di bawah pokok payung yang tumbuh di sepanjang jalan terutama di musim buah,,, walaupun tidak selalu tepat,,, insyaAllah sedikit sebanyak dapat membantu (secara umum) :::
1. Pilih buah yang kelima juringnya terisi sempurna... Kalau ada juring yang kosong (tidak berisi daging buah),,, kebiasaanya bentuk buah tidak simetri (melengkung),,, duri mengecil,,, dan mengumpul...
2. Periksa seluruh permukaan kulit buah,,, jangan sampai ada lubang bekas ulat... Biasanya lubang ini berukuran sebesar kepala jarum pentul,,, kulit di sekelilingnya menjadi keperangan (kecoklatan) ,,, dan sering terdapat bekas kotoran ulat (kalau belum dibersihkan oleh penjual)... Elakkan membeli kalau si penjual mengatakan : “Ini tidak apa-apa,,, cuma luarnya saja”,,, kebiasaannya isi di dalam sudah habis dimakan ulat...
3. Pilih bentuk buah yang hampir bulat seperti bola,,, ia kebiasaannya mempunyai daging buah yang lebih tebal daripada buah yang berbentuk bulat memanjang... Kerana ruang untuk daging buah menjadi lebih lebar,,, dan pembengkakan ini menyebabkan kulitnya agak lebar...
4. Jangan membeli buah durian yang diikat seluruhnya atau dibungkus dengan daun,,, kerana daun tersebut dapat menyembunyikan bahagian yang cacat atau mungkin hujung kulit buahnya sudah merekah,,, sehingga isinya sudah dimasuki angin...
5. Durian yang sudah masak kebiasaannya berbau atau beraroma tajam,,, terutama pada bahagian hujung buah... Perhatikan kulit di hujung buah belum merekah,,, tetapi sudah mengeluarkan aroma... Tetapi berhati-hati juga pada penjual yang nakal,,, kerana durian yang tidak masak boleh dihasilkan bau dengan air cucian tangan mereka yang baru saja makan durian,,, sehingga durian yang tidak masak pun dapat mengeluarkan bau harum...
6. Durian yang sudah masak juga dapat diketahui melalui suara gemanya,,, apabila kulitnya dipukul menggunakan hulu (pemegang) pisau... Bunyi “bluk…bluk…bluk…” menandkan bahawa buah sudah cukup masak... Sebaliknya kalau berbunyi “plek…plek…plek…” menandakan ia belum enak dimakan... Seorang penjual durian yang sudah ahli (mahir) hanya cukup sekadar menggarukkan kukunya di atas duri-duri tajam,,, dan dengan ketajaman telinganya ia dapat “mendengar” mana durian yang masak dan mana yang masih mentah...
7. Melihat pada tangkai buah,,, kalau tangkai yang dipotong dengan pisau ia menunjukkan bahawa buah dipetik sebelum masak (mengkal),,, ia hanya enak dimakan setelah diperam selama 2-3 hari... Durian yang jatuh semulajadi mempunyai ciri hujung tangkai buah yang tidak rata,,, buah tersebut boleh dimakan secara langsung tanpa perlu diperam...
8. Tebal atau nipisnya isi durian dapat juga dilihat dari ketebalan tangkai buahnya... Kalau tangkai buah tebal dan pendek,,, ia cenderung menghasilkan daging buah yang tebal,,, kerana semakin besar diameter dan semakin pendek tangkai buah,,, maka akan semakin cepat dan banyak karbohidrat masuk dari daun ke dalam buah(secara saintifik),,, dan hasilnya ialah isi buah yang lebih tebal... Tapi,,, kalau tangkai buah kurus dan panjang,,, kebiasaannya isi buah yang dihasilkan adalah nipis...
9. Kalau hendak menentukan ukuran saiz biji samada besar atau kecil,,, ambil dua biji durian yang sama besar,,, angkat dan bezakan berat antara kedua-duanya,,, kalau ringan maka isinya tebal dan berbiji kecil...
10. Melihat kepada duri yang terdapat pada kulit buah... Buah yang berduri kecil dan rapat cenderung mempunyai isi lembik (tinggi kandungan airnya),,, sedangkan buah yang berduri besar dan jarang akan mempunyai isi yang lebih kering...
11. Kalau nak lihat warna isi tanap menebuk buah,,, warna isi buah agak sukar untuk dinilai dari penampilan luar buah durian... Tetapi ketika kalau masih di pohonnya,.. kita boleh mencuba dengan melihat warna pada bahagian belakang daunnya... Bahagian atas daun jelas berwarna hijau,,, tetapi bahagian belakangnya akan berwarna keperakan atau keemasan... Daun yang keperakan biasanya menghasilkan buah dengan isi putih,,, sedangkan daun yang keemasan akan mempunyai isi buah yang kekuningan...
12. Awas!!! Jangan membeli buah yang berukuran terlalu besar (lebih dari 4 kg),,, pada kebiasaannya isi buah yang terlalu besar tidak akan masak merata... Bahagian tengah dan hujung sudah boleh dimakan,,, tetapi bahagian pangkalnya masih keras dan belum manis...
13. Lihat pada contoh buah yang sudah dibuka,,, kalau ternyata berkualiti baik,,, maka carilah buah dari jenis yang sama (dari satu pohon),,, besar kemungkinan juga kualitinya adalah sama... Ia dapat dilihat dari ciri warna kulit,,, bentuk duri,,, dan bentuk buah yang sama...
INI CUMA CADANGAN KEBARANGKALIAN,,, MUNGKIN KITA BOLEH GUNA KETIKA MEMBELI BUAH DURIAN DI BAWAH POKOK PAYUNG (GERAI TEPI JALAN)...
0 ulasan