Jumpa Kami di Facebook

Popular Posts

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Angsa Putih

Angsa Putih

Angsa

Angsa

Ayam Kampung

Ayam Kampung

Ayam Piru

Ayam Piru

Button Quail

Button Quail

White Quail

White Quail

Lavender Guineafowl

Lavender Guineafowl

Guineafowl

Guineafowl

Itik Nila/Serati

Itik Nila/Serati

Itik Kampung

Itik Kampung

Kambing

Kambing

Bebiri

Bebiri

Ikan Tilapia

Ikan Tilapia

WELCOME

About Me

My Photo
ELYAS
Semua penulisan dan catatan adalah sebagai peringatan dan panduan masa akan datang untuk diriku yang MUDAH LUPA ini... Hanya sekadar nota yang dikumpul,,, (((sekiranya berkaitan agama ianya dipetik dari pandangan para ulamak,,, bukan kefahaman dan pandangan aku sendiri))) dengan jujur aku amatlah sedikit ilmu dan sedikit juga pengalaman,,, maka catatan ini adalah dari pelbagai sumber rujukan samada kitab2,,, kuliah2,,, ceramah2,,, temubual2,,, artikel2,,, dan pelbagai sumber lagi dan program yang telah aku ikuti atau laksanakan dalam simpanan blog ini... Wallahu'alam...
View my complete profile

Lawatan @ afiqagrofarm...

Dicatat oleh ELYAS Sunday, August 26, 2012 0 ulasan

Lawatan @ afiqagrofarm,,, bukan sekadar lawatan... Banyak ilmu dan perkongsian serta bantuan yang diberikan termasuk membekalkan stok ternakan kepada QudRiFaRm...

Macam-macam jenis ayam,,, itik dan puyuh ada di afiqagrofarm... Antaranya ayam mini cochin,,, ayam polish,,, ayam serama,,, ayam piru,,, puyuh putih,,, puyuh mini,,, angsa putih,,, angsa kampung,,, merpati show king,,, ayam mutiara biasa dan lavender... Dan yang paling banyak mestilah ayam kampung...

Antara gambar yang sempat dirakam...



Mesin inkubator untuk kapasiti lebih dari seribu biji telur dan secara automatik...
* Lokasi AfiqAgroFarm...

Koleksi 1 Syawal @ QudRiFaRm

Dicatat oleh ELYAS Sunday, August 19, 2012 0 ulasan

Sempena sambutan Aidilfitri tahun ini,,, QudRiFaRm telah menambahkan ternakan dari hasil eraman induk dan mesin inkubator ke dalam kawasan reban besar...


Anak angsa putih bagi menggantikan induk yang dah pencen...
Jiran sebelah Si Chempa pun tumpang pose sama...


Puyuh putih,,, hasil eraman mesin inkubator... Umur baru nak masuk 3 minggu...

Anak itik serati/nila putih,,, eraman induk... Masuk reban besar sempena Aidilfitri...


Ini pun putih juga ke???
Ayam piru nie jenis Royal Palm... Ayam piru ini koleksi lama kat kawasan reban besar QudRiFaRm selain daripada jenis Black Spanish...


Batch 2,,, anak itik telur,,, hasil erama n mesin inkubator... Batch 1 dah mula bertelur,,, nanti baru berbaloi nak kutip telur bila batch ni dah matang...


Baby Silver Button Quail... puyuh mini atau puyuh Jepun,,, hasil eraman mesin inkubator... Paling banyak ditetaskan oleh mesin inkubator kecil QudRiFaRm...
* Bila hari dengan time macam nie senang kita nak ingat umur ternakan dan tempoh kita 
bela... Bila raya tahun depan dah setahun rupanya...
* Lokasi QudRiFaRm...

Eid Mubarak...

Dicatat oleh ELYAS Saturday, August 18, 2012 0 ulasan

Tazkirah Ramadhan...

Dicatat oleh ELYAS Friday, August 10, 2012 0 ulasan


Sumber dari koleksi printscreen,,, soal jawab ustaz Azhar Idrus...

Merbuk Australia,,, Diamond Dove @ QudRifaRm

Dicatat oleh ELYAS Friday, August 3, 2012 0 ulasan

Sedikit info dari bacaan internet mengenai diamond dove...
Diamond Dove,,, Tekukur Berlian (Geopelia cuneata) adalah sejenis burung yang berasal dari benua Australia... Burung ini hidup dan membiak di kawasan berhampiran air yang separuh kontang di Australia Tengah,,, Barat dan Utara... Ia merupakan salah satu daripada spesies merpati terkecil di Australia selain Peaceful Dove... Tekukur Berlian kadangkala boleh dijumpai di taman-taman di Australia apabila bahagian tengah Australia mengalami musim panas yang sangat kering...
Diamond dove memiliki nada bunyi yang hampir sama dengan merbuk biasa tetapi bunyinya lebih perlahan...Penjagaannya sangat mudah dan ia senang dibiakkan...

Lain-lain gambar lama sekitar QudRifaRm... Klikk-jinak lalat,,, nak ambil gambar

*Burung nie jinak2 lalat,,, nak ambil gambar pun susah... Petua musim panas atau meluruh,,, boleh bagi timun untuk burung nie makan...

*Lokasi QudRifaRm...usah...

Pertanyaan atau tempahan

Boleh Hubungi:

SMS atau Call
019-5671963

Labels

Jejak Usahawantani