Hari ini

Jumpa Kami di Facebook

Popular Posts

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Angsa Putih

Angsa Putih

Angsa

Angsa

Ayam Kampung

Ayam Kampung

Ayam Piru

Ayam Piru

Button Quail

Button Quail

White Quail

White Quail

Lavender Guineafowl

Lavender Guineafowl

Guineafowl

Guineafowl

Itik Nila/Serati

Itik Nila/Serati

Itik Kampung

Itik Kampung

Kambing

Kambing

Bebiri

Bebiri

Ikan Tilapia

Ikan Tilapia

WELCOME

About Me

My Photo
ELYAS
Semua penulisan dan catatan adalah sebagai peringatan dan panduan masa akan datang untuk diriku yang MUDAH LUPA ini... Hanya sekadar nota yang dikumpul,,, (((sekiranya berkaitan agama ianya dipetik dari pandangan para ulamak,,, bukan kefahaman dan pandangan aku sendiri))) dengan jujur aku amatlah sedikit ilmu dan sedikit juga pengalaman,,, maka catatan ini adalah dari pelbagai sumber rujukan samada kitab2,,, kuliah2,,, ceramah2,,, temubual2,,, artikel2,,, dan pelbagai sumber lagi dan program yang telah aku ikuti atau laksanakan dalam simpanan blog ini... Wallahu'alam...
View my complete profile

TEKA-TEKI (FAUNA)...

Dicatat oleh ELYAS Thursday, December 9, 2010

TEKA-TEKI (FAUNA)...





ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA,,,

Kepada semua pelawat blog ini,,,aku ada beberapa teka-teki untuk kita pakat-pakat cuba jawab,,, tapi mugkin juga ada yang dah tahu jawapannya... Kalau yang tak tau tu,,, bolehlah sambil-sambil on the way balik kampung,,, balik kerja,,, balik mana-mana pun kita pakat-pakat pikir jawapannya... Yang tak balik mana-mana pun jom pakat-pakat try jawap... Dah tau jawapan dia nanti bolehlah kita kongsi dengan kawan-kawan...

OK,,, teka-tekinya adalah>>>

1. Ada sejenis burung,,, kaki ia dekat kaki,,, sayap ia dekat kaki,,, paruh ia dekat kaki,,, mata ia pun dekat kaki... Hmmm,,, burung ape itu???

2. Sedikit info,,, lalat ada enam kaki,,, lalat suka hinggap atas benda-benda kotor... Soalannya,,, kalau lalat hinggap atas najis ia ada berapa kaki??? Jawab,,, jawab,,, jangan tak jawab...

3. Katakan ulat gonggok ada 100 kaki,,, kemudian sampai di satu simpang dia belok ke kiri... Jadi sekarang dah tinggal berapa lagi kaki ulat gonggok itu???

4. Bagaimana nak bezakan ikan itu jantan atau ikan betina??? Kepada yang minat ikan mesti tahu jawapan nih...

5. Apa yang membezakan antara burung denga unta... Ish-ish macamna nih???

6. Kalau jauh ia macam ambulans,,, kalau dekat ia macam doktor... Ha aa,,, yang ini senang sikit... Binatang ape ye???

7. Ini special sikit... Binatang apakah ini,,, badan kecik macam semut,,, tapi mata besar macam mentol lampu??? Hmmm,,, spesies baru rasenya nih...

8. Dalam dunia ini haiwan apa paling miskin,,, dihina dan dicaci orang pulak tu??? Kesian sungguh haiwan ini...

9. Nie ade satu lagi kasihan,,, haiwan ini kalau malam hidup,,, kalau siang mati... Kasihan nih... Kalau tuan bijak,,, haiwan apakah ini???

10. Teka-teki yang last untuk kali ni... Ada dua ekor katak,,, seekor dari katak itu melompat,,, tetapi seekor katak lagi tak melompat,,, kenapa ye katak yang seekor lagi tak boleh melompat... Kenapa hah???


Dah ada sepuluh teka-teki,,, bolehlah kita cuba jawab,,, tak tahu boleh tanya emak,,, ayah,,, kakak,,, adik,,, atuk,,, nenek,,, takm kisah le sesiapa pun,,, yang penting kita boleh bertanya... Malu bertanya lambat nak dapat jawab... Ada sikit pembayang,,, kat atas tu,,, tapi tak semua ler...

Nantikan jawapannye,,, dalam page ini juga... Nanti saya updatekan...



2 ulasan

  1. nak jawab...

    1-burung kena pijak..cian ni
    2-tinggal 5 kaki... 1 lagi tutup hidug coz busuk..ha3
    3-1 tangan bagi isyarat... so tinggal 99 kaki.. bagus betul gonggok ni.
    4-kalau ikan duyong betina kalau ikan bakar, jantan ha3..bleh terima x..hu3
    5-unta ade burung (burung unta)mcm mana burung ade unta ke...
    6-dari jauh dah bunyi, dah dekat ape lagi suntik le...nyamuk kan
    7-ape jenis binatang mata mcm mentol..hewan mata bengkak le kot.
    8-berkaki ayam, kais pg mkn pg, kais ptg mkn ptg sian ayam..
    9-kelawar la kot... kalau siang kan dia dlm gua
    10-yang sekor lagi katak di bwh tempurung...kah3

    aku dpt bape markah ni

     
  2. elyas Says:
  3. TO ARDD TAMOKASI: SALAM,,, TAHNIAH,,, MARKAH ANDA 8.5/10...SEBAB,,, SOALAN KE-7 DAH BETUL CUMA KURANG TEPAT CKIT JE... SOALAN KE-9,,,HMMM BOLEH CUBA LG... TERIMA KASIH KERANA SUDI KOMEN DISINI...

     

Post a Comment

Pertanyaan atau tempahan

Boleh Hubungi:

SMS atau Call
019-5671963

Labels

Jejak Usahawantani