Jumpa Kami di Facebook

Popular Posts

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Angsa Putih

Angsa Putih

Angsa

Angsa

Ayam Kampung

Ayam Kampung

Ayam Piru

Ayam Piru

Button Quail

Button Quail

White Quail

White Quail

Lavender Guineafowl

Lavender Guineafowl

Guineafowl

Guineafowl

Itik Nila/Serati

Itik Nila/Serati

Itik Kampung

Itik Kampung

Kambing

Kambing

Bebiri

Bebiri

Ikan Tilapia

Ikan Tilapia

WELCOME

About Me

My Photo
ELYAS
Semua penulisan dan catatan adalah sebagai peringatan dan panduan masa akan datang untuk diriku yang MUDAH LUPA ini... Hanya sekadar nota yang dikumpul,,, (((sekiranya berkaitan agama ianya dipetik dari pandangan para ulamak,,, bukan kefahaman dan pandangan aku sendiri))) dengan jujur aku amatlah sedikit ilmu dan sedikit juga pengalaman,,, maka catatan ini adalah dari pelbagai sumber rujukan samada kitab2,,, kuliah2,,, ceramah2,,, temubual2,,, artikel2,,, dan pelbagai sumber lagi dan program yang telah aku ikuti atau laksanakan dalam simpanan blog ini... Wallahu'alam...
View my complete profile

Pokok Guncaq / goncaq (Antidesma ghaesembilla) @QudRiFaRm

Dicatat oleh ELYAS Wednesday, September 9, 2015

Pokok Goncaq / guncaq / guncar / gucil (Nama Botani: Antidesma ghaesembilla) tumbuhan liar yang semakin tidak dikenali oleh generasi sekarang… Dulu-dulu di bawah pohon goncaq yang teduh dan rendanglah tempat budak-budak kampung bermain…

Teduhan pokok goncaq jadi tumpuan burung dan juga kami apabila mula musim berbuah… Menjadi lokasi wajib kami untuk melastik burung atau kutip buah yang masam-masam manis sambil berjalan ke batas bendang bersama kawan-kawan… Dahan dan batang pokok goncaq juga merupakan bahan bakar yang tahan lama dan menjadi pilihan orang dulu sebagai kayu api dan untyuk membuat arang kayu…

Pokok goncaq boleh mencapai ketinggian sehingga 6-8 meter tinggi… Namun ia tetap boleh ditanam dalam pasu sebagai tanaman hiasan (bonsai) yang cantik disamping sebagai sumber ulam segar di laman rumah… Menjadi kegemaran kami sekeluarga juga untuk mengambil pucuk goncaq yang ditanam ayahanda dalam pasu sebagai ulam… Rasa pucuk goncaq juga masam-masam tetapi lemak,,, memang sedap sebagai ulam cicah sambal belacan…

Buah goncaq juga boleh digunakan sebagai perasa untuk memberi rasa masam dalam masakan dan juga minuman… Bolehlah cuba klau buat masak lemak atau asam pedas… Dari satu sudut pula,,, apabila orang dulu-dulu suka guna sesuatu pokok mesti ada kelebihannya… Kita mesti rajin bertanya atau belajar ,,, kalau sekadar mencari ikut google atau internet nasib la kalau ada ataupun mungkin tidak tepat dari sudut pemahaman kita secara pembacaan sahaja…

Pokok goncaq dilihat sebagai tanaman yang bermanfaat untuk kesihatan bagi masyarakat kampung … Bahagian pucuk dan buah yang diambil dikatakan dapat membuka selera makan (orang demam dan sakit),,, ia juga dikatakan mampu merawat masalah sakit kepala dan migrain…

Manakala bahagian daun yang diramas dan dijadikan sebagai mandian dikatakan dapat mencegah cacar air (campak)…


PERHATIAN: Keterangan kegunaan dan cara guna utk mana-mana herba adalah utk tujuan pendidikan dan pengetahuan sahaja… Ia bukan bertujuan sebagai pengganti utk nasihat profesional dalam apa jua bentuk... Dapatkan nasihat pengamal perubatan sebelum menggunakan herba untuk masalah perubatan yg serius… 

0 ulasan

Post a Comment

Pertanyaan atau tempahan

Boleh Hubungi:

SMS atau Call
019-5671963

Labels

Blog Archive

Jejak Usahawantani