Hari ini

Jumpa Kami di Facebook

Popular Posts

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Antara Ternakan @ Qudrifarm

Angsa Putih

Angsa Putih

Angsa

Angsa

Ayam Kampung

Ayam Kampung

Ayam Piru

Ayam Piru

Button Quail

Button Quail

White Quail

White Quail

Lavender Guineafowl

Lavender Guineafowl

Guineafowl

Guineafowl

Itik Nila/Serati

Itik Nila/Serati

Itik Kampung

Itik Kampung

Kambing

Kambing

Bebiri

Bebiri

Ikan Tilapia

Ikan Tilapia

WELCOME

About Me

My Photo
ELYAS
Semua penulisan dan catatan adalah sebagai peringatan dan panduan masa akan datang untuk diriku yang MUDAH LUPA ini... Hanya sekadar nota yang dikumpul,,, (((sekiranya berkaitan agama ianya dipetik dari pandangan para ulamak,,, bukan kefahaman dan pandangan aku sendiri))) dengan jujur aku amatlah sedikit ilmu dan sedikit juga pengalaman,,, maka catatan ini adalah dari pelbagai sumber rujukan samada kitab2,,, kuliah2,,, ceramah2,,, temubual2,,, artikel2,,, dan pelbagai sumber lagi dan program yang telah aku ikuti atau laksanakan dalam simpanan blog ini... Wallahu'alam...
View my complete profile

Tanaman جرجير,,, Jarjir,,, Gergil,,, Jarjil @ QudRiFaRm...

Dicatat oleh ELYAS Tuesday, December 23, 2014

Anak Pokok Gergil di QudRiFaRm
Sedikit catatan dan perkongsian penanaman serta manfaat pokok Gergil di QudRiFaRm… 

Untuk pertanyaan dan biji benih boleh terus ke page Qudrifarm...

Pokok Gergil kalau ikut bahasa pasar di Mesir,,, klau ikut ejaan dan terjemah dari ejaan Arab standard جرجير,,, Jarjir… Atau boleh juga kita pakat-pakat guna nama saintifik Sativa Eruca…

Gergil dipercayai  berasal dari kawasan Mediterranean… Gergil mula ditanam sebagai herba yang boleh dimakan di kawasan Mediterranean sejak dari zaman Rom lagi…

Kalau di negara-negara Arab gergil ditanam untuk mendapatkan daunnya yang segar sebagai salad… Masakan yang saya suka selain salad adalah kerabu tradisional (macam buat kerabu pegaga) atau ambil sebagai ulam segar…

Penanaman gergil juga sangat mudah,,, cuma biji benih perlu ditabur diatas tanah… Tanah yang sesuai adalah tanah yang longgar seperti campuran pasir dan tanah yang kering atau apa-apa jenis tanah pun boleh,,, cuma jangan  tidak terlalu basah untuk menghasilkan saiz pokok gergil yang sihat,,,besar dan rasa yang sedap…

Rasa daun gergil kalau dimakan mentah rasa seperti macam makan lobak putih mentah… Atau macam ada rasa berangin pedas-pedas pada lidah… Tetapi rasa sebenarnya lebih sedap… Rasanya akan menjadi sedikit manis dan enak dalam musim sejuk…
Biji Benih Gergil dan Mulukhiya @QudRiFaRm

Gergil kaya dengan vitamin terutama vitamin C,,, A dan kaya dengan mineral seperti kalsium,,, zat besi,,, zink,,, fosforus… Khasiat ulam dan salad daun gergil dapat dimanfaatkan untuk sakit jantung,,, dada,,, diabetes,,, hati dan tiroid... Juga membantu meningkatkan keupayaan seksual,,, pencegahan keguguran rambut,,, mencegah sembelit kerana ia kaya dengan serat,,, mencegah kekurangan zat makanan

Antara khasiat-khasiat lain yang dapat dimanfaatkan dari ulam gergil ialah membantu dalam menguruskan badan dan sistem diet,,, mengandungi penting untuk kesihatan kehamilan dan nutrisi janin,,, melindungi kulit daripada penuaan,,, mengawal tahap gula dan kolesterol dalam darah,,, membantu perokok untuk menghilangkan kesan-kesan bahaya merokok,,, membantu memperbaiki system penghadaman dan kesihatan usus besar,,, mengawal tekanan darah dan membantu penyembuhan otot yang sakit…


Kajian saintifik yang dijalankan juga menunjukkan minyak gergil dapat mengurangkan lemak dan menurunkan paras kolestrol dalam badan… 



0 ulasan

Post a Comment

Pertanyaan atau tempahan

Boleh Hubungi:

SMS atau Call
019-5671963

Labels

Jejak Usahawantani